DUSENÉ PRSIA ZO SLIEPKY 


Kúpila som celú sliepku, ktorá bola naporciovana asi na 4 časti. Chrbát, krk a podobné záležitosti sú fajn na slepačiu polievku. 
Ale čo s prsiami? Nie je škoda hodiť ich taktiež do polievky?.. Podľa mňa áno

Preto som si vymyslela vlastný recept na plnohodnotný "nedeľný" obed v podobe dusených pŕs na mňamkovej omáčke :) A nie, nie je to suché mäso ako si mnohí myslia (vysvetlím ďalej prečo).
No viac už samotný recept (cca 4 porcie)

PRÍSADY

800 g slepačích pŕs
1 veľká mrkva
1 cibuľa
slaninka (2 tenké plátky)
1 bio slepačí bujón (používam z DMky) - nie je podmienkou receptu
2 PL sušených hríbov
mleté čierne korenie (ja mám rada priamo čerstvé namleté z mlynčeka) 
mletá červená paprika
trochu grilovacieho korenia
soľ
a môžeme na záver podliať kvalitným bielým vínom (1 dcl)

POSTUP

Na panvici osmažíme na kocky nakrájanú cibuľku do sklovita (väčšinou robím na masle). Pridáme slaninku, mrkvu a následne na rezance nakrájané slepačie prsia. Všetko chvíľu podusíme. Postupne pridáme koreniny - paprika, soľ, bujón, grilovacie korenie a čierne korenie a dusíme cca 1 hodinu a pol na miernom plameni (ak je potrebné, podlievame vodou). Pred koncom pridáme namočené hríby, zalejeme cca 1 dcl vína a podusime ešte asi 10 minút. 
Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky na masle. 




A na záver, v čom tkvie tajomstvo, aby sliepka nebola suchá? Je to v slaninke :) Rada ju používam  pri dusení kuracieho a slepačieho mäsa nakoľko pustí šťavu a dodá aj príjemnú vôňu. Samozrejme všetko s mierou. (stačia kľudne dva tenké plátky ako som aj spomínala na začiatku receptu).

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu